Δάση, Δάση και CO2 κα

Επειδή το θέμα της αξίας των Δασών και των φυτών για την μείωση του CO2 σκόπιμα ή από απαράδεκτη αμέλεια ξεχνιέται και αποσιωπάται συγκεντρώνουμε και δημοσιεύουμε στοιχεία, άρθρα και πληροφορίες που αποδεικνύουν το λησμονημένο αυτονόητο: ότι τα φυτά και τα δάση είναι η πρώτη και κυριότερη γραμμή άμυνας κατά του διοξειδίου του άνθρακος και των κλιματικών αλλαγών.

Η εικόνα ενός φλεγόμενου δάσους προκαλεί στην πλειονότητα των ανθρώπων αισθήματα θλίψης. Πόσοι όμως εκείνη τη στιγμή σκέφτονται ότι η Γη χάνει εκατομμύρια μικρές αποθήκες συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα;

Κι όμως… Την ώρα που δεκάδες ηγέτες θα συζητούν στην Κοπεγχάγη το περιβαλλοντικό μέλλον του πλανήτη, τα δέντρα, αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν απλώς «σώστε το ξύλο μας κι αυτό θα σώσει τον πλανήτη».

Τρία απλά βήματα

Αυτό υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μπαρμπούτης, παρουσιάζοντας τους επιστημονικούς υπολογισμούς για τρία απλά βήματα (σώστε τα δένδρα – χρησιμοποιήστε ξύλο – αποθηκεύστε διοξείδιο) που μπορούν εύκολα να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα αέριο του θερμοκηπίου.

Στην εργασία του, η οποία παρουσιάστηκε στο Περιβαλλοντικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπαρμπούτης ανέφερε ότι 350 δισ. τόνοι άνθρακα είναι αποθηκευμένοι στο υπέργειο τμήμα των δασών σε όλη τη γη και 800 δισ. τόνοι στο έδαφος και υπέδαφος (ρίζες – φυλλόχωμα). Αυτό σημαίνει ότι σύνολο 1.150 δισ. τόνων άνθρακα είναι δεσμευμένοι στην ξηρά, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη (760 δισ. τόνοι) από αυτήν που υπάρχει υπό μορφή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Κρατήστε την ανάγνωση